Scroll to top

Professionele Zeggenschap

De stem van verpleegkundigen is nodig, van bed tot boardroom!

De COVID-19-crisis heeft eens te meer aangetoond dat de stem van de verpleegkundige beroepsgroep nodig is. Door het goed organiseren van professionele zeggenschap kan die stem duidelijk klinken. Voor een aantal organisaties vormt de crisis de aanleiding om professionele zeggenschap vorm te gaan geven. Voor veel anderen is het de bevestiging om verder te gaan met de ontwikkeling van professionele zeggenschap.

5 redenen om professionele zeggenschap vorm te geven en te verbeteren:

Professionele Zeggenschap

Starten met de invulling van professionele zeggenschap

Er zijn geen wetten of normen over professionele zeggenschap. Dat geeft ruimte voor maatwerk, maar maakt het ook een zoektocht. Wij kunnen samen met u de mogelijkheden doornemen en doordenken wat uw organisatie past. Organisaties starten vaak met een adviesraad. Bijvoorbeeld een verpleegkundige adviesraad, een verzorgende/verpleegkundige adviesraad of een professionele adviesraad, multidisciplinair samengesteld.

De doorontwikkeling van professionele zeggenschap

Uw organisatie heeft inmiddels ervaring met professionele zeggenschap. U bent toe aan een volgende stap. Wij kunnen samen met u de mogelijkheden doornemen en doordenken wat bij uw ambitie en uw ontwikkelstadium van professionele zeggenschap past. Bijvoorbeeld:

We verkennen graag met u welke opties voor u relevant zijn. Dit doen we door onze aanpak te doorlopen.

Onze ervaring

CC zorgadviseurs helpt al ruim 20 jaar organisaties in alle sectoren van de Nederlandse gezondheidszorg bij het ontwikkelen van professionele zeggenschap. In eerste instantie in de ziekenhuizen en met name op het gebied van verpleegkunde en verzorging. Met de komst van professionele adviesraden in de VVT sector nu ook multidisciplinair.

 

Inmiddels heeft 80% van de ziekenhuizen ons gevonden. Eerst voor het ontwikkelen van de verpleegkundige adviesraden. Nu meer voor de doorontwikkeling naar verpleegkundige stafbesturen en organisatiebrede invoering van professionele zeggenschap, shared governance en oriëntatie op Magnet.

 

Momenteel benaderen veel VVT-organisaties ons om hen te begeleiden bij de keuze voor een VAR of een PAR, het opstarten ervan en het vormgeven van professionele zeggenschapsstructuren.

 

Daarnaast begeleiden we ook (internationale) werkbezoeken en seminars naar zorgorganisaties die als voorbeeldorganisatie m.b.t. professionele zeggenschap worden erkend. De deelnemende zorgorganisaties werken tijdens deze reizen, inhoudelijk begeleid, aan hun eigen ontwikkelplan.

Meer informatie

Als u geïnteresseerd bent, vul dan hieronder uw naam en e-mailadres in en wij sturen u onze brochure toe. Voor onze andere contactmogelijkheden klikt u hier.

    Brochure downloaden

    Laat uw naam en e-mailadres achter en ontvang direct de brochure over Professionele Zeggenschap.